Finnish Newsletters

Pieni hiljainen ääni – Heinäkuun 23. päivä 2022

Shalom ystävät!

”En minä enää sano teitä palvelijoiksi, sillä palvelija ei tiedä, mitä hänen herransa tekee; vaan ystäviksi minä sanon teitä, sillä minä olen ilmoittanut teille kaikki, mitä minä olen kuullut Isältäni.”

Johanneksen evankeliumi 15:15

Uskon, että suurimmalla osalla lukijoistani on aikuisia lapsia ja lastenlapsia. Tiedätte, miten sydän rentoutuu laajentuen monien vuosien hoitamisen, neuvomisen ja elättämisen jälkeen, kun oma lapsi tai lapsenlapsi ylittää tuon näkymättömän rajan ja astuu sydämeen ystävänä. En ole löytänyt elämässä toista ihmissuhdetta, joka vetäisi vertaa tälle ilolle.

Tänään oli lopulta jäähyväisten aika. Aamupäivän puoli yhdeksään mennessä kolme kaunista lastenlastamme olivat pakanneet ja valmiita suuntaamaan lentokentälle palatakseen kotiin ja astuakseen jälleen takaisin elämänarkeensa. Yhteinen välisoittomme oli kovin lyhyt, kuin muutaman suloisen sävelen muistuma suosikkirakkauslaulusta.

Nykypäivän nuoriso

Nuoret naiset ovat nykyään hyvin päättäväisiä kovin monen asian suhteen. Opinnot ovat ymmärtääkseni ykkössijalla. ”Tulla joksikin” on erittäin tärkeää. Iäntuoma, viisas neuvoni oli [minkä arvoinen se olikaan]: ”Ole aulis auttamaan toisia ihmisiä, ja sinulla tulee aina olemaan työtä.” Se otettiin vastaan vaieten. Nykyän nuoret kohtaavat haasteita, joita emme olisi mitenkään voineet kuvitella samassa iässä. Tytöt siirsivät meidät omaan maailmaansa. Vertaispaine on todellinen. Internetillä on juonikas tapansa vaikuttaa siihen, mitä heidän pitäisi tai ei pitäisi ajatella ja tehdä; se ulottuu jopa siihen, minkälaisia ruokia syödä tai minkälaisia kuntoilumuotoja harrastaa. Sosiaalinen media on vaativaisempi kuin yksikään vanhempi ikinä voisi kuvitella olevansa, näin minulle on kerrottu. Joten meidän on edettävä pehmeästi. RAKKAUTTA koko ajan!

jumala…

Sitten on vielä suuri kiista jumalaa koskevasta aiheesta, tietenkin pienellä alkukirjaimella kirjoitettuna, ”Jumala” tuo nuorten mieliin kuvaan kovakouraisesta, maskuliinisesta auktoriteetista. Se, että luin Raamattuani päivittäin johtui yhden nuoren tarkkailijan mielestä siitä, että olin pitkästynyt. Sitten tuli kysymyksiä, kuten: ”Miten tiedämme, että Kaikkivaltias ei ole naispuolinen?”

HERRA… naispuolinen?

Jutellessaan tyttöjen kanssa Jay viittasi HERRAAN. ”Voi Isoisä, kun sanot noin, en pysty kuulemaan mitään muuta, menen lukkoon.” ”Voitko selittää?”, Jay sanoi siihen. ”Luulen sen johtuvan patriarkaatin vaikutuksen kamalasta taakasta; valkoisten, keski-ikäisten mieshenkilöiden vallasta. Me kaihdamme sitä kaikin keinoin; ja hänen vierelläänhän seisoo määräilevän dominoiva äiti. Jumala ei voi olla sellainen! Me nyt emme vaan voi hyväksyä entisiä…”

Onko Jumala perhe?

Vastaukseni: ”Haluatteko tietää, millaisena näen Jumalan?” Tulkitsin hiljaisuuden myöntäväksi vastaukseksi. ”Minä näen Jumalan perheenä. Olemme oppineet ja kuulleet Isä Jumalasta, joka on täynnä myötätuntoa ja armoa. Heprean kielestä opin nimen El Shaddai merkitsevän kahdella rinnalla varustettua. Tuon mystisen sanan kolme juurikirjainta ovat näkyvillä jokaisessa mezuzassa, joka sijoitetaan ulko-oven oikeanpuoleiseen karmiin jokaisessa juutalaisessa kodissa, myös kaikkien huoneiden ovenkarmeihin. [Sitä ei koskaan kiinnitetä työ- ja kylpyhuoneen ovenkarmeihin.] Kysyin: ”Oletteko kuulleet sanottavan, että äiti on koti. Johannes Kastaja sanoi Jeesuksen mikvan, kasteen jälkeen kuulleensa sanat: “Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mielistynyt”. Matteus 3:17, psalmi 2:7, Jesaja 42:1. Isä, Äiti ja Poika = perhe

Elämä ylhäältä

Ja… minä selitin, että Raamatussa on perhe, sekä Israel että seurakunta. Mooses kirjoitti Kaikkivaltiaasta, joka teki taivaat ja maan ja kaiken niissä. Mutta taivaasta tuleva lempeys ja armollisuus pitää meidät elossa, turvassa. Senlaatuinen rakkaus on puhdasta ja rauhaisaa. Jumalan viisaus saa meidän menestymään. Se on parempaa kuin isälliset ja äidilliset neuvot. Se pitää meidän Elämän tiellä. Loppujen lopuksi pelastusta merkitsevät nimet: Joosua, Yeshua tai Jeesus, joka on Kaikkivaltiaan lahjaa, tuo meille elämän ylhäältä. Vrt. Johannes 3:16

Mitä on rakkaus?

Keskustelimme kreikan kielen tarjoamasta käsityksestä rakkaudesta, joka löytyy sanasta agape. Saanen siteerata: ”Me olemme velvolliset aina kiittämään Jumalaa teidän tähtenne, veljet, niinkuin oikein onkin, koska teidän uskonne runsaasti kasvaa ja keskinäinen rakkautenne lisääntyy itsekussakin, kaikissa teissä,” 2. kirje tessalonikalaisille 1:3 [Käytetty englanninkielinen käännös ilmaisee hieman toisin: Meidän tulisi aina, ja meillä on itse asiassa moraalinen velvoite ja niin kuin sopivaa on [kuin velassa olevilla] kiittää Jumalaa teistä veljet ja sisaret, koska teidän uskonne ja jokaisen teistä toisiaan kohtaan tuntema [epäitsekäs] agape-rakkaus jatkuvasti enenee. Suom.huom.]

Avain tämän ja muiden rakkautta määrittävien toteamusten ymmärtämiseen on tietää, että tämä rakkaus (kreikan kielen agape) ei niinkään ole tunneasia, vaan sen tekemistä, mikä on hyödyksi toiselle ihmiselle. Esimerkiksi epäitsekäs välittäminen toisista ja halukkuus etsiä toisen ihmisen parasta. Tämänkaltainen agape oli hyvin ilmeistä pojantytärteni elämissä toinen toistaan kohtaan. Kaikkein tärkein oli heistä jokaisen saama kyky ”valita ELÄMÄ”.

Nuorten aikuisten rakastaminen sellaisina kuin he ovat

Nuorten ihmisten ehkä eniten pelkäämä ja kammoksuma seikka on uskonnollisuus. He ovat hyvin herkkiä tunnistamaan egon, joka rehottaa sen myötä, että on vähän enemmän ‘tietäväinen’ kuin katujen keskinkertainen ihmisparka. Sellainen asenne ei jää huomaamatta.

Sukupuolta ilmaiset persoonapronominit

Sitten käytiin geneettistä perimää koskeva keskustelu, jota seurasi sananvaihtoa maapalloa pyyhkäisevästä mies-nais -sukupuolisuutta koskevasta ilmiöstä. Tytöillä oli kokemusta siitä koulusta. Eräs kaveri oli ollut 4. luokalla nimeltään Steve ja 9. luokalla hänestä oli tullut Elisabeth. Pojantyttäreni oli kuullut opettajan kysyvän kunnioittavasti: ”Kumpaa persoonapronominia käytät mielummin?” [(Suomen kielessähän ei eroteta she / he.)] Se, oletko samaa mieltä tuosta narratiivista vai et, ei vaikuta asiaan. Miten kunnioittaa tuota toista sielua, joka tuo toinen on? Uskokaa pois, opin yhtä ja toista.

Rauhan evankeliumi

Jälleen vanhat stigmat lensivät ulos ikkunasta. Mutta uskon, että tämän ns. ”uuden” (auringon alla ei ole mitään uutta) on väistyttävä ”hyvien, rauhaa tuovien uutisten” tieltä. Rukoillaan, että he kohtaavat RAKKAUDEN ja ELÄMÄN ylhäältä. Nämä kauniit nuoret ihmiset ovat idealisteja, ja silti hyvin ystävällisiä ja rakastavia. Rukoilen, että he muuttuvat ja ryhtyvät ajattelemaan itsestään lempeämmin ja olemaan ponnistelematta niin kovin. Heidän halatessaan meitä tämän vuoden jäähyväisiksi, tiesin tehtäväni entistä paremmin: rukoilla lakkaamatta.

Teille rakkaat Pienen hiljaisen äänen ystävät en voi kertoa kyllin selvästi, miten paljon arvostamme teidän agape-rakkauttanne, jota osoitatte ette vain minua ja työtäni vaan myös aviomieheni ja Israel Visionin tiimin työtä kohtaan.

Viesti Venäjällä asuvalta ystävältä

”Jotenka… olen varma, että nämä nykyään nauttimanne ihanat päivät ovat virkistymisen aikaa. Ajattelen, että Sinä ja Jay olette juuri siellä, missä Jumala tahtoo teidän olevan. Herra kyllä antaa teille oikeat sanat jokaiseen tilaisuuteen Kanadassa. Me valmistelemme, Hän johtaa ja opastaa. Pyhä Henki hienosäätää viestit tarkoin jokaista erityistä ryhmää varten. Olen tallentanut pätkiä vuoden 2015 Kanadan-kiertueeltanne, ja havaitsin juuri tämän siltä ajalta. Sinulla ja Jaylla on paljon kokemusta menneiltä vuosilta Jumalan Hengen seuraamisesta. Nauttikaa!”

Viesti Saksasta

”Hyvät Jay ja Meridel! Perheeni ja minä ROHKAISEMME teitä luottamaan vielä enemmän! Isälle tuottaa mielihyvää tehdä kaikki tarvitsemanne teidän puolestanne… ennakoikaa, odottakaa sitä!”

Kiertue Kanadassa

Emme tietenkään tiedä, mitä odottaa, koska Kanadassa on otettu suuri poliittinen siirtymä edellisen käyntimme jälkeen. Olemme kyllä oppineet sopeutumaan jokaiseen tilannekohtaiseen kuulijakuntaan, jota palvelemme. Opastakoon HERRA meidän jokaista askeltamme. Kiertue hahmottuu hyvin mukavasti. Ainoa kohde, missä meillä ei ole yöpymispaikkaa on Vancouver. Rukoilettehan.

Viisaus

Mieleeni muistuvat Isoäitini viisaat sanat eräänä kylmänä kanadalaisena syyspäivänä. Äkisti nousi raju pohjoistuuli, joka alkoi riipiä korkeaa mustapoppelimetsikköä. Puutarhaan pelmahti kullankeltaisia lehtiä, ja puunrungot karsiutuivat lehdettömiksi. ”Katsopa noita suuria puita. Mitä ajattelet, miksi ne eivät katkea tuossa tuulessa?” Niin Isoäiti kysyi kumartuen ja etsien vastausta ilmeettömiltä kasvoiltani, mutta koska ei sitä löytänyt, hän jatkoi itse. ”Koska ne on luotu taipumaan tuulessa.” Sitten hän piti tauon, jotta ajatus meni perille, ja lisäsi vielä: ”Meridel, sinun täytyy oppia taipumaan elämäsi mittaan, etenkin vaikeina aikoina.” Kiitos Isoäiti!

Tuoreita uutisia Israelista

  • Asumiskustannuksest ovat kohonnut yli 15 % tänä vuonna. Israelilaiset etsivät parhaillaan hyvin toisenlaisia yhteisöjä. Heitä muuttaa jatkuvasti pois kaupungeista kollektiivisiin asuinyhteisöihin, vaikka korona-ajan jälkeen normaalius on (lähes) palannut arkeen. Ehkä kibbutsielämäntapa jälleen kerran alkaa kukoistaa. Keskiluokka on häviämässä.
  • Palestiinalaiset kärsivät yhä julmien ja kaksinaamaisten johtajiensa alaisuudessa. Nuoret kovanaamat käyttävät öisin lasereita aiheuttaaksen hetkellisen sokaistumisen israelilaisille autoilijoille. Koko alue on hulluuden temmellyskenttä. Ottakaa Jenin rukouslistallenne. Se on radikaalien Israel-vastaisten ryhmien koti, sillä islamilaisen jihadin johtaja surmattiin hiljattain. Helvetti vääntää mieliä solmuun ja lietsoo tilannetta.
  • Kukapa tiesi, että Etiopiaa on siunattua aineella, jonka vienti maasta on kielletty? Israel aloitti 1980-luvulla omien juutalaislastensa tuomisen lentoteitse kotiin. Nykyään Heprealaisen yliopiston tutkijat jalostavat etiopialaisen tef-kasvin jyviä, jotka saattavat olla maailman seuraava superruoka. Tef on vilja, joka on ollut tuhansia vuosia etiopialaisen ruokavalion perusruoka-aine. Se on keskeinen ainesosa happamassa, injeraksi kutsutussa litteässä leivässä. Tutkijat ovat tuoneet tätä runsaasti proteiinia sisältävää ja gluteenitonta viljaa Israeliin. Se sisältää paljon aminohappoja, hivenaineita, kuitua ja proteiinia. Tef pystyy kasvamaan muissakin kuin vain suotuisissa olosuhteissa, myös kuivuudesta kärsivillä alueilla. Tästä kasvista voi lukea lisää israelilaiselta nettisivustolta: NoCamels. By United with Israel Staff.

Lopuksi

”… mutta on myös ystäviä, veljiäkin uskollisempia.” [Mutta on olemassa (todellinen, rakastava) ystävä, joka (on luotettava ja) pysyy lähempänä kuin veli.]

Sananlaskut 18:24

Minä voin kutsua teitä ystäviksi. Kirjoitan, koska pidän paljon Pieni hiljainen ääni -viestien laatimisesta, suuntaudun ulospäin, pyrin kommunikoimaan. Kiitos vastausviesteistä.

Meridel Rawlings