Finnish Newsletters

Pieni hiljainen ääni – Purim!

14. – 15. Adar-kuuta / 18. maaliskuuta 2022

Shalom kallisarvoiset ystävät!

Mikä ajoi faaraon tuhoamaan kaikki heprealaiset poikalapset? Miksi mahtava Kserkses määräsi vallassaan olevien 127 maakunnan (kansanheimon) kaikki juutalaiset teurastettaviksi? Miksi Herodes murhautti kaikki alle kaksivuotiaat heprealaiset poikalapset Betlehemissä Itämaan tietäjien vierailun jälkeen? Entä miksi Hitler pyrki hintaan mihin tahansa tappamaan jokaisen Euroopan juutalaisen? Nämä häijyt historialliset tosiasiat ovat omaa elävää historiaamme. Monet meistä II maailmansodan läpi eläneistä olemme yhä elossa. MIKSI?

”Mordokai kirjoitti nämä tapaukset muistiin ja lähetti kirjeet kaikille niin lähellä kuin kaukana asuville juutalaisille … Hän sääti heille, että heidän tuli VIETTÄÄ … [mainittuja päiviä] JUHLAPÄIVINÄ … koska juutalaiset niinä päivinä olivat päässeet rauhaan vihollisiltaan. Siinä kuussa murhe oli kääntynyt heille iloksi ja suru juhlan vietoksi. Siksi heidän tuli viettää niitä päiviä pitojen ja ilon päivinä ja lähettää toisilleen maistiaisia ja köyhille lahjoja.”

Esterin kirja 9:20-22

Ehkäpä tässä on syy siihen, että juutalaiset näyttävät kulkevan eri tahtiin muuhun maailman verrattuna? Meillä on oma kalenterimme ja kielemme sekä maamme niihin kuuluvine raamatullisine perintöoikeuksineen, perinteineen, ruokineen, lauluineen ja tansseineen. Olla erilaisia EI ollut meidän ideamme! Erilleen asettaminen EI ollut meidän ideamme. Oleminen valittuina, esimerkiksi asetettuina EI ollut meidän ideamme. Kaikki oli lähtöisin Luojasta, joka päätti haluta itselleen oman kansan… silloin muinoin. Kyllä, me olimme uppiniskaisia ja omapäisiä; yhäkin olemme. Ja huolimatta kaikista meidän ”näytä ja kerro” -epäonnistumisistamme, jotka profeetat ovat kirjoittaneet Pyhään Kirjaan, on ainoastaan Kaikkivaltiaan armon ansiota, että me jatkuvasti olemme olemassa ja vieläpä menestymme. Valintani on antaa HÄNELLE KAIKKI KUNNIA, sillä yksin Hän on ylistyksen arvoinen!

Meridel, Jay, Ryan ja Daniel Purim -asuissaan

Kun Jay ja minä sekä poikamme teimme alijan Israeliin, kotiin, huhtikuussa 1976, HERRA antoi meille nämä oudot sanat. ”Kun te paastoatte, toiset viettävät juhlaa, kun te itkette, toiset riemuitsevat.” Ei, emme tajunneet silloin, mutta olemme vaeltaneet hyvän matkaa, ja nyt todellakin ymmärrämme.

Israel marssii eri rummuttajan tahtiin. Jokainen tähän kansakuntaan kuuluva sielu, joka uskaltaa seurata Messias-kuningasta, tekee samoin. He ovat erilaisia ja maksavat seuraamuksista, joita ympärillä olevat aiheuttavat. Jumala siunatkoon kaikkia kristittyjä, jotka noudattavat Kirjojen Kirjaa nykypäivinä maksaen kalliin hinnan. Niin on ollut ikiajoista asti. Iloitkaa kanssamme tämän Purim- juhlan aikaan. Muistamme, mistä tulimme ja minne olemme menossa. Me olemme kohtalon kansaa, siunausta ja suurta hyvää vaurautta, koska meidän Jumalamme on ”kotijumala”. Hän elää naapurustossa ja Hän on nähtävissä ja aistittavissa päivittäin. Heprean kielen gloriaa, [kirkkauden] läsnäoloa merkitsevä sana on shekinah, ja naapurustoa merkitsevä sana on shahen. Molemmat juontuvat samasta heprean kielen sanajuuresta. Jotenka, Kaikkivaltias ON naapurustojumala, joka elää oman kansansa keskuudessa.

Historia on meille tärkeää. Vain 100 – 120 vuotta sen jälkeen, kun Nehemia ja Esra olivat johdattaneet noin 65 000 juutalaista kotiin Babyloniasta, mahtava kuningas Ahasveros eli Kserkses I, Kyyros Suuren pojanpoika, hallitsi vuosina 485 – 465 eKr. Tuo kuningas esiintyy Esterin tarinassa sekä Esran ja Danielin kirjassa. Persian valtakunta ulottui Intiasta Etiopiaan ja Sudaniin asti. Tri Yigal Bloch, Jerusalemin Bible Land -museosta totesi: ”Esterin tarina lienee tapahtunut Kserkseksen kolmantena hallintovuonna 483 eKr. Kserkseksellä oli useita pääkaupunkeja, mm. Susa, joka Raamatussa tunnetaan nimellä Suusan. Se oli hallinnollinen pääkaupunki. Kserkses tunnetaan etenkin Persepoliksen rakennuttamisesta. Siellä vietettiin vuosittainen persialaisen uuden vuoden juhlaa loistokkain ja pakanallisin menoin kevätpäiväntasauksen aikaan. Kaikki Esterin kirjassa kuvailtu kuninkaallisen hovin loisto on totta. Museossa oleva kalkkikivireliefi tuolta aikakaudelta esittää kahta hoviväkeen kuulunutta, oman kansanheimonsa vaatetukseen pukeutunutta tuon valtakunnan kansalaista tuomassa lahjoja kyseiseen juhlaan. Oli tavallista, että valtakunnan eri puolilta tulleita kansalaisia palveli kuninkaan hoviväkenä, jotenka on hyvin mahdollista, että juutalaisetkin olivat osa tuota ryhmää. Niinhän Mordokai kuvasi puurimin tarinassa.”

Jokaista ja kaikkia koskeva haaste, joka ensin annettiin Mooseksen kautta:

”HERRA, sinun Jumalasi, antaa nousta sinulle profeetan, minun kaltaiseni, sinun kansasi keskeltä, veljiesi joukosta. Kuunnelkaa häntä.”

V Mooseksen kirja 18:15 (Verratkaa myös kohtiin Matteus 21:11, Johannes 1:21 ja Apostolien teot 3:22).

Rakastavin ja sydämellisin terveisin Rawlingsien perheen puolesta

Meridel Rawlings

Dr. Meridel Rawlings Ph.D Box 84156, Mevasseret Zion, 9079097, Israel.