Norwegian Newsletters

Påske 2019

Dr. Meridel Rawlings 2018
Dr. Meridel Rawlings 2018

Mine kjære venner:

Mitt hjerte er så fullt. Jeg har bedt om at dette brevet vil bli en personlig velsignelse for hver enkelt av dere. Hvilket privilegium er det for oss og «velsigne» Herren; spesielt når det er vanskelige tider.

Før jeg begynner, la meg bare si at vi ikke har hørt noen av dere i år. Vennligst fortell oss om du ønsker å være en del av vår verden. I dette brevet feirer vi påsken slik det er skrevet i Skriften.

Baruch Atah – DU!
På hebraisk begynner vi alle velsignelser med Baruch Atah! Midt i dagens verden av kjønnshysteri snakker vi  her om et intimt til Gud som Atah eller DU/DEG ( Atha = Du, altså hankjønn på hebraisk). Umiddelbart trekkes vi inn i forhold, et kjærlighetsforhold. For det andre betyr baruch; å velsigne. Så det første vi gjør hver dag, er å «velsigne deg»! Jesus adresserte sin Far slik. Dette er et personlig og intimt forhold, langt fra “religion”. Jeg tror dette er en av Israels hemmeligheter, og det er ærverdig og bemerkelsesverdig.

Skrubber bort stolthet
Påsken gir en følelse av forventning av mirakler og ny begynnelse. Etter en veldig våt vinter begynner vi beskjæring av busker og plukker ugress i hagen. Så skrubber vi våre hjem; rom for rom og skuff etter skuff. Det er en tid for ransaking av sjelen først og fremst. Rengjøring av støv, smuler og spindelvev er på sett og vis god trening. Men vi får også gått igjennom og prosessert de hendelser, samtaler og følelser som startet i rommene vi nå rengjør. Der hvor stolthet har krypt inn omvender vi oss og ber om tilgivelse. Det er surdeigen eller synden til stolthet, den dødeligste av alle synder, som vi må utrydde.

Blodet på våre dørstolper
For 3,500 år siden tok vår familie i Egypt blodet til et førstefødt lam på sine dørstolper med en børste av hyssop eller zatar. Gud instruerte Moses og befalte oss til å forbli innendørs imens Dødens Engel gikk forbi. Vi spiste alt som var av lammet og ventet, forberedt på å reise når ordet lød. Vi ba, uten å vite hva som ventet. Så drev de gråtende og skrikende egypterne oss ut! Vi fulgte Moses.

1.Mysteriet
Raskt fremover 1500 år, er vi nå i Jerusalem. Jesus har nettopp ledet disiplene opptil Jerusalem og har spist påskemåltidet. Han konkluderte med åpenbaringen av to mysterier. En av de første tingene vi gjør under påskemåltidet er å sette til side 3 stykker matzah (tynne usyrede flate brød). På mystisk vis er bare midtstykket brutt i to og plassert i et spesielt stykke tøy (Disse 3 flate brød er plassert oppå hverandre, her bryter man kun det midterste flatbrødet, imens de over og under skal være ubrutte). Når ingen som sitter rundt ser det, tar personen på enden av bordet og gjemmer det.  Men hvorfor er brødet ødelagt og så skjult? Hva betyr dette? Jesus avslører dette mysteriet i sammenheng med Hans siste Påskefest. … på slutten av måltidet … etter at han ble forrådt, tok han brødet, det skjulte stykket, det brutte matzah og velsignet det og sa; Baruch Atah! Da bryter Jesus det igjen og avslører … dette er mitt legeme utgitt for deg, gjør dette til minne om meg. Lukas 22:19

Mesteren avslørte at brødet i midten representerer Ham som den lidende Messias. Et stykke matzah, med hull i det, snakker om ydmykhet i sitt fysiske liv. De tre stykkene av matzah som ble adskilt i begynnelsen av måltidet, har flere tolkninger, vi valgte: Far, Sønn og Hellig Ånd. Den ødelagte matzah ble skilt og skjult til den ble funnet etter barna leter etter den mot slutten av måltidet. Ble disiplene sjokkert? De forsto ikke dybden av hans åpenbaring … ikke helt ennå.

2.Mysteriet
Så tok Jesus begeret. Det ville vært Elijahs beger! Vi dekker for en person til rundt måltidet, en plass for Elia ved bordet og åpner inngangsdøren til huset eller leiligheten. Da vi var i det tidligere Sovjetunionen ved påsken, forble døren selvfølgelig låst. Her åpner vi inngangsdøren vår. Du ser at Elijah er elsket blant det jødiske folk, og de tror at han vil komme først og varsle om Messias. Johannes Døperen kom i Elijahs ånd, sa Jesus. Igjen velsignet Jesus sin far; Baruch Atah, i det han tok Elijahs beger… Og han sa til dem: «Dette er mitt blod, paktens blod, som blir utøst for mange. Markus 14:24 Han henviste til Jeremias profeti i kapittel 31 vers 31; Se, dager skal komme, sier Herren, da jeg slutter en ny pakt med Israels hus og Judas hus. Disiplene ble stille og ingen spurte ikke noen spørsmål.


Hagen var en vinpresse
Festen var over, Jesus og hans disipler gikk ut i Jerusalems gater som var overfylt av pilegrimer fra hele verden for høytiden. Stille de gikk forbi templets skygge, som ligger høyt over Davids by. De krysset Kidron og gikk inn i hagens strålende stillhet, Getsemane.  Alene og for seg selv ba Jesus: Abba Far … ikke som jeg vil, men som du (Atah) vil. Mark 14: 36.

Drapsmarken
Hans sovende disipler intensiverte den smerten som Jesus bar, som fikk han til å svette dråper av blod. Snart kom et kyss fra Judas. Det ble etterfulgt av fengsling, lidelse, hån, latterliggjøring, svindel, pisking og kanskje selv sodomi … for syndene til Israel og verden og for meg. Det grove korset ble slengt over hans forslåtte rygg, til en forbipasserende ble tvunget til å bære det. Henrettelsesområdet lå i nærheten av tempelberget, ved siden av veien til Damaskus, det stinket av tørket blod og søppel. Fluer summende i den varme solen, folkemengdene heiet. Det var ikke på en grønn ås. Faderens Guds øye, Menneskesønnen ble korsfestet med militær presisjon. Alene og forlatt gråt Han; Far tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør. Lukas 23:34

Mønsteret
Se tilbake til Moses på Mount Sinai. Han ble gitt “mønsteret” for tabernaklet; med nådestolen i det indre helligdommen. Gud instruerte ham: ” På hver side av soningsstedet skal du lage to kjeruber av hamret gull “2. Mosebok 25:18 Rabbinerne lærer at den ene kjeruben hadde ansiktet til en ung gutt og den andre hadde ansiktet til en ung jente. Hele forsiden av nådestolen måtte hamres ut av et stort stykke gull. Vingene av hver kjerub ble strukket oppover og pekte mot vingene mot enden av omslaget til nådestolen. De fire utspredte vingene dannet et baldakin som var omlag ti håndsbredder (30-40 tommer) over dekket. (Rashi fra Succa 5b) Kun ypperstepresten kunne gå inn dit, og det kun en dag i året, på forsoningsdagen, for å bekjenne sin synd, hans familie, Israel og hele verden. Han representerte da 70 nasjoner.

Oppfyllelsen
Jesus representerer nådestolen, laget av mønsteret Moses fikk: akasietre fra Jordan, belagt av rent gull med kjerubene, det jordiske og det himmelske kombinert; en perfekt oppfyllelse.

Det er nå tidlig morgen, den tredje dagen fra da Jesus ble korsfestet. Følg Maria Magdalena… hun gråt, bøyde seg ned og så til graven. Og hun så to engler i hvitt som satt hvor Jesu kropp hadde ligget. Kvinne, hvorfor gråter du, hvem er det du søker? … Men gå til mine brødre og si til dem at jeg stiger opp til ham som er min Far og Far for dere, min Gud og deres Gud. Johannes 20: 12,15,17.

Tenk på hvilke store ting vår elskede og barmhjertige Far i himmelen har gjort for oss. 

Familien Rawlings sender deg velsignelser fra Jerusalem med ønsker om en dyp og meningsfylt påske.

Velsignet være navnet på hans ære, og hans rike er for evig!

Under tempeltiden var dette folks respons etter å ha mottatt den prestelige velsignelsen.

Meridel Rawlings PhD, Box 84156, Mevasseret Zion, 9079097, Israel.

meridel.rawlings@gmail.com           www.stillsmallvoice.tv

Top Photo by Simon Matzinger on Unsplash

1 Comment

Comments are closed.