Finnish Newsletters

Pieni hiljainen ääni Elul-kuu / elokuu 2021

Palopakolaisia

Näinä päivinä valtaisat metsäpalot Kanadassa, Kaliforniassa, Turkissa, Australiassa, Marokossa, Kreikassa ja Siperiassakin ovat usein uutisissa, kun yhä kuumemmat ja kuivemmat olosuhteet muuttavat elävät puut sytykkeiksi. Israelissa Jerusalemista länteen sijaitseva kukkula-alue syttyi liekkeihin kolmen tahallaan sytytetyn maastopalohyökkäyksen vuoksi elokuun puolivälissä. Israelin suurimpiin lukeutuva maastopalo pyyhkäisi alueen kymmenen kylän läpi. Ne oli evakuoitava. Yli 2 500 hehtaaria metsää haihtui savuna ilmaan noilta kukkuloilta. Ihmiset menettivät kotejaan ja yksi harppuja valmistanut työpaja tuhoutui. Arviolta 10 000 munivaa kanaa kuoli osuuskuntakanalan sytyttyä tuleen. Tarvittiin lähes 1 500 palomiestä Israelista, Kreikasta, Italiasta ja Ranskasta työskentelemään hellittämättä 52 tunnin ajan, ennen kuin he lopulta onnistuivat sammuttamaan eri tulipesäkkeet. Hadassa-sairaala Ein Keremissä oli vaarassa.

Tuolla alueella kasvaa pinjoja, eukalyptuspuita, tammia, pistaasipuita, johanneksenleipäpuita ja muutakin kasvillisuutta. Tuhat vuotta sitten rakennetuille viljelyterasseille on istutettu kasvamaan myös viiniköynnöksiä sekä oliivi- ja viikunapuita. Linnut ja kauriiden kaltaiset suuret villieläimet pakenivat palavalta elinalueiltaan ympäröiviin metsiin. Pienemmät eläimet menehtyivät.

Mark Hobsonin vuonna 1989 ottama valokuva maalauksesta Palopakolaisia.

Annathan tämän maalauksen puhutella. Minua sen tutkistelu liikuttaa joka kerta. Kohtasin metsäpalon ensi kertaa Disneyn filmissä Bambi. Ajattelen, että meille kaikille on luontaista tuntea vahvaa empatiaa kärsiviä, avuttomia eläimiä kohtaan, jotka tuhoutuvat ihmisen laiminlyöntien johdosta. Se ja metsien tuhoutuminen aiheuttavat minulle syvän menetyksen tunteen. Näen kauneutta ja toivoa siinä, että ajan myötä metsät kasvavat uudelleen, ja luonnolliset lajit palaavat.

Mutta tällä hetkellä näkymä on tuskallinen. Ilmassa leijuu savua, joka odottaa talvisateiden tulevan pesemään sen pois. Israelin ensimmäinen metsänhoitajana toiminut nainen, Nurit Hibsher sanoi: “Jopa metsänpohjan peittävä tuhka voi olla hyödyllinen mineralisaation ja uudiskasvun prosessien kannalta lähimpien viiden vuoden aikana, mutta kestää 20 tai 30 vuotta ennen kuin näemme täällä jälleen korkeita puita. Tämänkaltaisista näyistä tulee pelottavan yleisiä eri puolilla maailmaa. Edellisinä vuosikymmeninä, kun metsäpaloja oli harvakseltaan, se merkitsi sitä, että metsillä oli aikaa kasvaa uudelleen ennen seuraavaa paloa. Ilmastonmuutoksen myötä palojen välinen aika lyhentyy.”

Israel kärsii myös tahallaan sytytettyjen tulipalojen terrorismista etenkin sen Gazan rajalla sijaitsevien yhteisöjen osalta. Ne ovat jatkuvasti toistuvien hyökkäysten kohteina vuodesta toiseen. Hamas lähettää paloja sytyttäviä ilmapalloja ja leijoja, jotka systemaattisesti tuhoavat viljaa, kotieläimiä ja villieläimiä.

Ystävämme ja naapurimme Shoshanna ja Micah Harrari katselivat avuttomina, miten heidän harppupajansa tuhoutui liekkien myötä. Hän kirjoitti: “Ei, yäkään ap e ptt elma

om niökose tin iäki. Se l on eä töpase. Kuvle, etä hap kasa ken viit äve li ru j anis loi, jo kov oh iv lien ilä. Ehä ne ti es anni ta j ama men äriyä, jo edän asse tant aut. Ne ol kon, uhha. Ja to ne kne siut in ätäesä tämän a mal hi Eed puha itmä enen alen esin.”

Valokuvassa Haririen harppuja.

Liikutuin syvästi Shoshannan oivalluksesta ja kysyin: “HERRA, miksi heidän työpajansa tuhoutui?” Vastaus tuli nopeasti: “Tuosta taidollisen tekemisen paikasta sain ylistystä ja palvontaa heidän omistautuneiden sydäntensä ja käsiensä tekemän työn kautta. Vihollinen, tuo vinoutunut, vihaa harpun sointia ja se yritti tehdä siitä lopun. Mutta katsokaa, mitä minä teen tulevaisuudessa. Minulle puhkeaa ylistystä esiin kaikilta näiltä Benjaminin kukkuloilta, ne vielä heräävät täyteen ylistystä. Sen, minkä vihollinen tarkoitti pahaksi, katsokaa minun kääntävän hyväksi.”

Tapahtukoon Sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa.

Meridel Rawlings

Dr. Meridel Rawlings, Box 84156, Mevasseret Zion, 9079097 Israel.

For Meridel’s latest book called “Stain Remover” Click here to buy the book on Amazon.

Image at the very top: Photo by Joe deSousa on Unsplash