Finnish Newsletters

Pieni hiljainen ääni

Lokakuu 2020 / Tishri-kuu 5781

Kallisarvoiset ystävät!

Lehtimajanjuhlan myötä juhlitaan Jumalan KAIKINPUOLISTA uskollisuutta meitä kohtaan. Raamatullisina aikoina pidettiin yllä käytäntöä nimeltä bikkurim. Maanviljelijät antoivat satonsa ensi hedelmät uhriksi pyhään Temppeliin. Tässä omien ensi hedelmien antamisessa uhriksi on kyse kiitollisuudesta ja arvostuksesta kaikkea sitä kohtaan, jolla Jumala meitä siunaa. Israelia siunaavat erityiset seitsemän lajia, jotka ovat: viikunat, granaattiomenat, taatelit, viinirypäleet, oliivit, vehnä ja ohra.

Viime vuonna koko perheemme kokoontui succaamme, lehtimajaamme Jerusalemiin. Olimme keränneet sadon omista granaattiomenoistamme, viikunoistamme ja viinirypäleistämme ja käytimme niitä oman lehtimajamme koristeluun. Tiedämme, että tekin [amerikkalaista traditiota noudattavat] vietätte piakkoin kiitospäivää. Lähetämme teille ja perheillenne shalom-terveiset. Shalom merkitsee kaikkea kuviteltavissa olevaa siunausta!

David Rawlings

Onnellisia perheuutisiamme

Miten kiitollinen olenkaan pojistamme, jotka kuulevat ja tottelevat HERRAN ääntä. David on meidän ”ensi hedelmämme”. Ne, joilla on ollut taakka vanhimmasta pojastamme Davidista, teille kerron, että rukouksenne on kuultu. Israelin terveysministeriö valitsi hänet mediaosastonsa johtoon. David on usein virantoimituksessa ja seuraa tiiviisti professori Gamzua, joka on Israelin COVID- viranomaisten lääketieteellinen tiedottaja. David tuottaa hänen tietoiskunsa televisiolle, joilla professori ohjeistaa kriisissä olevia israelilaisia lähes päivittäin television kautta.
Ylistättehän kanssamme, ja kiitos teille rukouksista.

Daniel & Shelly

Ja pian vietetään häitä. Daniel ja hänen morsiamensa Shelly Bandel ovat parhaillaan Ottawassa liikeasioissa. He hyödyntävät tilaisuutta ja pitävät siviilivihkimisen siellä. Sen jälkeen Shellyn setä, rabbi Ehud Bandel vihkii heidät hupan, vihkikatoksen alla kotona Israelissa. Maljamme on ylitsevuotavainen…

Tuliterä uusi vuosi 5081 / 2020 on ollut ainutlaatuinen, mullistava vuosi. Nyt aloitamme juutalaista vuotta 5081. Israel hapuilee toisen, vakavan COVID-19 -aallon kanssa, ja tiukat toimenpiteet ovat paikallaan. Tietääksemme tämä on ensimmäinen kerta, ainoa vuosi historiassa, jolloin juutalaisilla ei ole ollut lupaa osallistua Jom Kippurin, suuren sovituspäivän jumalanpalveluksiin synagogissa. Kaikki katumus tapahtui kodeissamme, missä sen mielestäni juuri tulisikin tapahtua. Juhlapäivien aikana ainoastaan pienet perhetapaamiset ovat sallittuja. Mieleeni tulevat Sakarjan sanat: ”Niin kuin HERRA Sebaot aikoi meille tehdä, meidän vaelluksemma ja tekojemme mukaan, niin hän on meille tehnyt.” Sakarja 1:6 

Israel on yhä kauheassa tilassa, missä kansalaistottelemattomuutta on enemmän kuin koskaan. Se alkoi uskonnollisista yhteisöistä. Ultraortodoksit kieltäytyivät noudattamasta ihmisten välistä etäisyytta ja lukumäärältään rajoitettuja kokoontumisia. Samaan aikaan useilla paikkakunnilla on mellakoita pääministeriämme vastaan. Kansamme on kuin vailla johtajaa olevat lampaat. Tämä on ollut tilanne jo muutaman vuoden ajan. Korjaamme mitä olemme kylväneet kansana maan sisäisesti, ja pelkään pahoin puimisen alkavan johtajiemme keskuudesta. Voisiko tämä olla esimakua tulevasta? Vanha profeetta jatkaa kansansa varoittamista: ”Sinä päivänä pidetään Jerusalemissa suuret valittajaiset… Maa pitää valittajaisia, kukin suku erikseen.” Sakarja 12:11-12

Muutama jae myöhemmin tulee tämä ilmestys: ”… häneltä kysytään: ‘Mitä ovat nuo haavat sinun rinnassasi?’[käsissäsi] hän vastaa: ‘Minua lyötiin ystävieni huoneessa.’ ” Sakarja 13:6

Jumala ei ainoastaan myllerrä Israelia ylösalaisin, vaan myös kaikki kansakunnat eri puolilla maailmaa, toteuttaaksen OMAT suunnitelmansa. Kriisit täyttävät otsikot joka puolella maailmaa. Presidentti Trump tarvitsee rukouksiamme ja samoin Amerikka. Samantekevää miten kansakunnat riehuvat, Jumalan tahto toteutuu. Tuli puhdistaa ja on varmaankin paljastusten, koettelun ja puhdistuksen aika kaikissa maapallon kansakunnissa ja kansoissa. Israel on kansakuntien joukossa aina ensimmäisenä kokemassa Jumalan menettelyt. Katsokaa psalmia kaksi. Jumala testaa heitä kuin kultaa. ”… koettelen sitä niin kuin kulta koetellaan… He huutavat avuksi minun nimeäni, ja minä vastaan heille. Minä sanon: ”Se on minun kansani. Se [jokainen] sanoo: ”HERRA on minun Jumalani.” Sakarja 13:9

Ymmärrämme, että usein meidän Luojamme odottaa voidakseen olla meille armollinen. Rukoilemme Hänen armoaan hyvin ansaitun tuomion aikaan.

Jay & Meridel Rawlings

Meidän ZOOM-juhlamme

ZOOM on uusi palvelutyön käyttämä alusta, joka on viime aikoina sulattanut pois ajan ja välimatkan. Mekin palvelimme Aglow-ryhmää Tyynenvaltameren rannnikolla, Luoteisterritorioissa Kanadassa. Niin ikään ZOOMin kautta meidät kutsuttiin tapaamaan ystäviämme Etelä- ja Pohjois- Amerikassa ja Aasiassa. Juhlimme Lilly Kladenskyn ja hänen edesmenneen aviomiehensä Oton perustamaa HERRAN työtä Ecuadorissa. Lillyn poika Otto jr isännöi etätapaamistamme, johon osallistui yhteistyökumppaneitamme Campamento Nueva Vida -järjestöstä (Uuden elämän leiri). Jay toimi tämän hienon huippuluokan uskonvaraisen toiminnan ensimmäisenä johtajana 1972-1974. Avasimme ilmaiset kesä- ja talvileirit kaiken ikäisille lapsille. Vastuullamme oli pyörittää tätä toimintaa Jumalaan luottaen. Sitoutunut, uskonvaraisesti toimiva henkilökunta tuli Kanadasta, Yhdysvalloista, Filippiineiltä ja Ecuadorista. Saatavilla ei ollut palkkaa tai etuisuuksia. Jay kirjoittaa kokemistamme ihmeistä tulevassa kirjassaan nimeltä Miracles among the Nations (Ihmeitä kansakuntien keskuudessa). Avattuamme portit ensimmäisenä päivänä 576 lasta ilmoittautui, ja heidät ohjattiin A-kirjaimen muotoisiin majoitustiloihin. Uskon, että meitä kaikkia innostivat HERRAN keskuudessamme suorittamat teot. Tuosta sähköisesti toteutetusta etäkokoontumisesta muodostui juhlinta, joka sai kyyneleet vuotamaan ja naurun puhkeamaan. Muistelimme muutamia mahtavia seikkoja, joita näimme Jeesuksen tekevän omilleen, kaiken ikäisille ecuadorilaisille. Jotkut muistivat kokin sanoneen Jaystä: ”Hän vain kävelee ympäriinsä leirissä sanoen: ”Ylistys Herralle.” Kokki asettui eräänä aamuna kasvotusten Jayn kanssa keittiössä ja kysyi: ”Miten oletat minun ruokkivan 500 lasta tällä pienellä palalla lihaa?” Kokin hämmästykseksi Jay oli säpsähtämättä vastannut: ”Lue sen ylle rukous ja pyydä Herraa enentämään se.” Ihmetyksekseen kokki kertoi paikallisille ihmisille tehneensä niin, ja siitä riittäneen kaikille!

Jumala käytti myös leirin henkilökuntaa ja nuoria esirukoukseen Israelin puolesta. Eräänä yönä kappelissa puhkesi hyvin odottamatta nyyhkytys. Monet saivat Israelia koskevia viisauden sanoja. Minä sain näyn, jossa olin ikään kuin lentokoneessa lentämässä yli koko Israelin ja laittamassa puuvillataitokselta näyttävää haavasidettä koko kansakunnan päälle pohjoisesta etelään, idästä länteen. Seuraavana aamuna kuulimme paikallisten lyhytaaltojen radiouutisista, että Israel oli sodassa. Oli lokakuu 1973, ja olimme kuulleet Pyhän Hengen hälytyksen kuolemaa tuottaneesta Jom Kippur -sodasta. Tuhansia israelilaisia tapettiin heidän vuoden pyhimpänä päivänään viiden arabimaan tekemän yllätyshyökkäyksen myötä. Historia on paljastanut Amerikan tahallisesti salanneen oleellisia tiedustelutietoja Israelilta; tietoja, jotka olisivat voineet auttaa valmistautumaan tuohon hyökkäykseen. Mutta HERRAlla oli rukoilevia lapsia eri puolilla maailmaa. Miten Isä Jumala rakastaakaan TEITÄ, omaa perhekuntaansa kansakuntien joukossa. Te olette muurinvartijoita meille kaikille tässä maassa eläville ja niille kaikille urheille kansakunnille, jotka ovat ystäviämme. Siunaamme mielellämme jokaista muistoa teistä, rakkaat ystävät. Te olette auttaneet meitä tekemään valloituksen toisensa jälkeen vuodesta 1969 lähtien! Siis 51 vuoden ajan. Jay ja minä tunnemme todellakin nuortuvamme sydämiltämme ja vahvistuvamme hengessä. Te olette ilman muuta osa sitä uudistumista, ja kyllä, uudistumista tapahtuu jokaisen teidän omassa elämässänne. Halleluja!

Israelilaiset ja arabit tulevat yhtään

Haluan lyhyesti siunata Yhdistyneiden Arabiemiraattien ja Bahrainin kansakuntia. Molemmat hallitukset lähettivät edustajiaan Israeliin tuomaan siunauksia tämän pandemian aikana. Meille israelilaisille, jotka niin usein jätetään yksin, tämä ele oli ihmeenomainen. Rukoilettehan muslimikansojen puolesta; Jumalan armon Henki ohjaa niitä.

Yhdistyneiden Arabiemiraattien nuorisoasiain ministeri Shamma Al Mazrui lausui ylistäviä sanoja juutalaisen uskonnon eri seikoista, kuten katumuksen hyveestä ja sisimmän tutkailemisesta suurten juhlapäivien aikana. Hän viittasi myös tuoreeseen Yhdistyneiden Arabiemiraattien ja Israelin välillä solmittuun sopimukseen ja esitti toiveen, että tämä toisi myötään uuden aikakauden, jolloin vallitsee ”radikaali suvaitsevaisuus ja rotujenvälinen rakkaus meidän alueellamme ja maailmassa.”

Näitä kunnioittavia tekoja kannattaa verrata oman kansakunnan johtajien ja jopa oman yhteisön tai paikallisseurakunnan toimiin. Jos historia kiinnostaa, niin kehotan lukemaan John Loftusin ja Mark Aaronsin kirjoittaman, St Martin’s Griffinin vuonna 1997 julkaiseman kirjan The Secret War Against the Jews. Sen ISBN-numero on 0-312-15648-0. Kirja on mielestäni järkyttävä silmien avaaja. Jay ja minä iloitsemme siitä, että messiaaninen yhteisö on voimakas eri puolilla maailmaa, ja se rakastaa sitä, mitä Jumala rakastaa ja vihaa sitä, mitä Jumala vihaa. Niiden tuki Israelille on hienoa. Jumala vihaa pahaa, ja valheet ovat pahoja!

Miksi Israel on nykyään suurin merkki siitä, että Jumala liikkuu kansakuntien keskuudessa? Ensiksikin Raamattu lupaa: ”Silloin HERRA, sinun Jumalasi, kääntää sinun kohtalosi ja armahtaa sinua. HERRA, sinun Jumalasi, kokoaa sinut jälleen kaikista kansoista, joiden keskuuteen hän on sinut hajottanut.” V Mooseksen kirja 30:3 [Englanninkielinen Israel Bible -käännös ilmaisee hieman toisin: ”HaShem, tuo Nimi (määräinen muoto); {juutalaisethan eivät kutsu Jumalaa suoraan nimeltä; shem = nimi hepreaksi} asettaa ennalleen teidän onnenne / omaisuutenne ja vie teidät takaisin rakkaudella. Hän tuo teidät jälleen yhteen kaikista niistä kansakunnista, jonne Nimi, teidän Jumalanne on teidät hajottanut. Suom. huom.]

Tämä jae kertoo ennalta maasta karkotettujen kokoamisen. Se viittaa kahteen eri kansanryhmään. ”Jumala kääntää (asettaa ennalleen) kohtalosi” viittaa juutalaisiin, jotka syvästi kaipasivat palata Israelin maahan. Historia opettaa, että kovin monia estettiin tekemästä niin. Alijan, maahanmuuton alku tai ryhmien tulo alkoi 1880-luvulla. He matkasivat silloiseen Palestiinaan. Tämä 140 vuotta sitten alkanut maahanmuuttoaalto ei ole koskaan loppunut. Ensimmäiset maaseudulta kotoisin olleet juutalaisest tulivat Liettuasta. He olivat niitä, joita kutsumme ”rutiköyhiksi”. Kun Napoleon määräsi, että jokaisella henkilöllä piti olla sukunimi, näille juutalaisille annettin sellainen heidän läänitysherransa mukaan, joka ei ainoastaan omistanut maa-alueita , vaan myös niillä majailleet ja vaivoin niistä elantonsa kynsivät ihmiset. Toisekseen, kohta ”Sinun Jumalasi kokoaa sinut jälleen kaikista kansoista.” viittaa niihin juutalaisiin, jotka ovat alkaneet viihtyä vieraalla maalla ja jotka ovat menettäneet sidoksensa Israeliin; heidätkin tuodaan takaisin oikeaan aikaan. Odotamme…

Jumalallinen työntäminen ja vetäminen

Alijan, Israeliin muuttamisen yhteydessä Jay opettaa jumalallisesta työntämisestä ja vetämisestä. Vainojen aiheuttama työntöpaine motivoi juutalaisten liikettä tsaarin Venäjältä 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkupuolella sekä Itä-Euroopasta ennen ja jälkeen I maailmansodan. Holokaustista selviytyneitä esteltiin kovin pääsemästä maahan, eikä estäjä ollut kukaan muu kuin Iso-Britannia II maailmansodan jälkeen! Onkin sanottu, että ”I maailmansota valmisti maata kansaa varten ja II maailmansota taas valmisti kansaa maata varten.” Kansakunta syntyi uudelleen vuonna 1948 ihmeellisellä tavalla. Se onkin aivan omaa luokkaansa oleva kertomus. Israel on ”turva-arkki” juutalaiselle kansalle.

Monet teistä mahdollistivat 1980-luvulla Jaylle ja minulle filmin Gates of Brass (Vaskiportit) tekemisen. Filmi kertoo Neuvostoliitossa asuneiden juutalaisten järkyttävän ahdingon. Filmiä käytettiin eri puolilla maailmaa protestien nostattamiseksi neuvostojuutalaisten vapauttamisen puolesta. Vuonna 1991 maailma todisti lähes kahden miljoonan neuvostojuutalaisen paluun alkamista Israeliin. Kyse oli vainojen työntövoimasta sekä kristittyjen vankasta rukouksesta ja rahalahjoituksista eri puolilta maailmaa; niiden avulla tämän ihmeen nähtiin toteutuvan. Älkää koskaan jättäkö pois laskuista sitä jatkuvaa ja kovaa kulissien takana tehtyä työtä, jonka suorittivat israelilaiset itse tuodakseen oman kansansa kotiin. Mutta on ihme, että kristityt ovat tehneet ja yhä tekevät yhteistuumin yhteistyötä Israelin kanssa.

Luetaan taas Kirjoituksia. Ne puhuvat myös ”jumalallisesta vetämisestä”, joka kuvaa niitä, jotka valitsevat tulla Israeliin omasta toiveestaan ja syvästä halustaan olla osa sionistista unelmaa. Ihmiset kysyvät meiltä: ”Te siis lähditte Kanadasta elääksenne täällä? Heititte elämänosanne yhteen juutalaisten kanssa? Oletteko hulluja? Kuka tässä maailmassa haluaa olla juutalainen? Miksi teette tuollaista?” Jay pitää keskustelun kiusoittelevasti kevyellä raiteella sanoessaan: ”Pidimme tomaateista!”

Shofar

Ajankohtainen viesti Pietarista Venäjältä.

”Espanjan ja Portugalin tavoin myös Itävalta on alkanut myöntää juutalaisille kansalaisuuksia. Ne pyrkivät aktiivisesti tuomaan juutalaisia Keski-Aasiasta ja muualta. Saksakin on kiihdyttänyt ohjelmaansa tuoda maahan lisää juutalaisia. Samaan aikaan antisemitismi lisääntyy joka puolella! Hyvä asia on, että kolme kristillistä järjestöä työskentelee käsi kädessä Jewish Agencyn, Juutalaistoimiston kanssa saavuttaakseen mahdolliset uudet maahanmuuttajat. On hyvin siunattua, että Herra lähetti sinut ja Jayn tänä vuonna saksankieliselle alueelle puhaltamaan shofariin. Euroopan unionin taloustilanne ei nykyisin ole hyvä, ja Israel näkee uuden maahanmuuttoaallon noilta alueilta.”

Näin kirjoitti syyskuun 12. päivänä 2020 Howard Flower, joka johtaa Jerusalemin kristillisen suurlähetystön alija-työtä.

Todiste kuningas Davidin kuningaskunnasta

Jerusalemissa kaivettiin esiin hiljattain kolme kaunista kapiteelikiveä, siis kaiverrettua pilaripäätyä. Näytti siltä, että ne oli piilotettu huolellisesti paikkaan, joka lanautui tasaiseksi muinaisen persialaissodan myötä. Kapiteelit liittyvät Daavidin dynastiaan, koska sellaista designia Israelin ja Juudean kuningaskuntien ajalta on löydetty ainoastaan niiden hallitsemilta alueilta. Kuninkaallista designia löytyy nykyään viiden shekelin kolikoista ja viitoista, jotka osoittavat tietä arkeologisiin kohteisiin kaikkialla Israelissa. Arkeologit ajoittavat kapiteelit seitsemännelle vuosisadalle eKr., siis ajalle kuningas Hesekielin ja babylonialaisten suorittaman Jerusalemin valloituksen ja tuhon välille.

Kapiteelien lisäksi tuosta kaivauskohteesta löytyi esineitä, jotka todistavat kuninkaallisista tai ylhäisön rakennuksista; esiin tuli mm. toiletti, jollainen löytyy ainoastaan tuon aikakauden rikkaiden kodeista. Arkeologisia löytöjä tuodaan suuren yleisön nähtäville yleensä vasta pitkän

tutkimus- ja tarkasteluvaiheen jälkeen. Mutta Daavidin kaupungin ja Israelin viranomaiset päättivät kertoa niistä jo varhaisesta vaiheessa ”sillä perusteella ja syvän vakaumuksen pohjalta, että nämä arkeologiset löydöt ovat liian tärkeitä salassa pidettäviksi, kuuluvathan tämänkaltaiset löydöt Israelin suurelle yleisölle.” ”Tämä on todellakin ainutkertainen, vain kerran elämässä kohdalle osuva löytö.” sanoi Daavidin kaupungin varapuheenjohtaja Doron Spielman. ” ”Emme pysty joka päivä löytämään sellaista, johon neljä miljardia ihmistä eri puolilla maailmaa – jotka jollain tapaa identifioituvat Raamattuun, muinaiseen Jerusalemiin, raamatullisten seikkojen löytymiseen ja arkeologisten esineiden ottamiseen esiin maan alta ja niiden yhdistämiseen nimenomaiseen paikkaan” – pystyy löytämään yhdyssiteen.

”Näin sanoo HERRA:
‘Taivas on minun valtaistuimeni,
ja maa on minun jalkojeni astinlauta. Millaisen rakennuksen te minulle rakentaisitte, millainen paikka olisi leposijani?

Mutta minä katson sen puoleen, joka on nöyrä,
jolla on särkynyt henki ja arka tunto minun sanani edessä.” 
Jesaja 66:1-2

Isä Jumala kutsuu meitä olemaan Hänen temppelinsä kiviä. Tämän suurenmoisen juhlan aikana Israelissa ja amerikkalaisen kiitospäivän aikaan, missä sitä vietättekään; niin iloitkaamme ja riemuitkaamme kaikki. Korkea kutsumuksemme on olla Ikuisen Valon olopaikka, asuinsija. ”Sen kirkkauden, jonka sinä olet antanut minulle, minä olen antanut heille, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä…” Johannes 17:22

Olkoon tämä jatkossakin meidän ainoa ja suurin kunniamme.

Ensi kuussa saatte lisää uutisia työstämme Nepalissa ja siitä, miten teistä voi tulla jäseniä Change Action Nepal -toimintaan. Kerromme myös miten menetellä saadaksenne oman kopion tuoreimmasta kirjastani ”Stain Remover” (Tahranpoistaja). Kirja saattaa muuttaa elämäsi.

Siihen asti: olkoot teidän sydämenne Herran suitsutusalttareita. Rakkaudellisin terveisin Meridel ja Jay Rawlings

Sähköposti: meridel.rawlings@gmail.com   Internetsivut: www.stillsmallvoice.tv

P.S. Kerro perheellesi ja ystävillesi, että he voivat tilata tämän uutiskirjeen. Jos haluat asettaa ajan henkilökohtaiselle neuvonnalle tai rukoukselle, ota yhteyttä minuun sähköpostitse.