Finnish Newsletters
Leave a comment

Pääsiäinen 2019

Dr. Meridel Rawlings 2018
Dr. Meridel Rawlings 2018

Rakkaat ystävät!

Sydämeni on täpötäynnä. Olen rukoillut, että tämä kirje olisi jokaiselle teistä siunaus, aivan henkilökohtaisesti. Mikä etuoikeus meillä onkaan ‘siunata’ HERRAA; etenkin silloin, kun tilanteet käyvät rankoiksi.
Ennen aloitusta haluan vielä sanoa, etten ole kuullut muutamista teistä mitään tänä vuonna. Kerrottehan, mikäli haluatte kuulua meidän maailmaamme.

Tässä kirjeessä juhlimme juutalaista pääsiäistä sellaisena kuin sen ymmärremme Kirjoituksissa esitettynä.

Siunattu (olet) SINÄ!
Hepreaksi aloitamme jokaisen siunauksen sanoilla: ‘Baruch Atah – Siunattu (olet) Sinä! Nykyisen sukupuolijakaumaa koskevan hysterian aikana, me täällä Israelissa puhuttelemme Jumalaa maskuliinisella pronominilla tai sanomme SINÄ maskuliinia tarkoittavalla pronominilla. Välittömästi meidät vedetään yhteyteen, rakastavaan suhteeseen. Toiseksi ‘baruch’ merkitsee ‘siunata’. Jotenka, joka päivä siunaamme SINUA (Jumala)! Jeesus puhutteli Isäänsä tällä tavalla. Kyseessä on henkilökohtainen ja läheinen suhde, kaukana mistään uskonnosta. Uskon tämän olevan yksi Israelin salaisuuksista, ja se on kunnioitettavaa ja huomionarvoista.

YLPEYDEN kuuraaminen pois
Juutalainen pääsiäinen [ohikulkeminen] tuo tunteen ihmeiden odotuksesta ja uusista aluista. Hyvin märän talven jälkeen alamme leikata puutarhan pensaita ja kitkeä rikkaruohoja. Sitten kuuraamme kodin huone huoneelta, laatikko laatikolta. Siivoaminen on ennen muuta sisimmän tutkimista. Pölyn, murusten ja hämähäkinseittien pyyhkiminen ja lakaiseminen on melkoinen näytös ja puuha. Käymme läpi tekemiset, keskustelut ja tunteet, jotka liittyvät kuhunkin huoneeseen, jota parhaillaan puhdistamme. Jos ylpeys on hiipinyt sisään, sitä kadumme ja pyydämme anteeksi. Ylpeyden hapatus tai synti, on kaikkein tappavin synti, joka meidän tulee kitkeä juurineen pois.

Veri pihtipielissämme
Meidän perheemme Egyptissä 3 500 vuotta sitten siveli esikoiskaritsan verta ovien pihtipieliin iisopista tai zatarista tehdyllä huiskalla. Jumala ohjeisti Mooseksen käskemään meitä pysyttelemään sisätiloissa Kuoleman enkelin kulkiessa ohitse. Söimme koko lampaan ja odotimme, valmistauduimme lähtemään, kun käsky kuului. Rukoilimme tietämättä mitä odottaa. Sitten… egyptiläisten parku ja huuto ajoi meidät pois siitä maasta! Seurasimme Moosesta.

Mysteeri # 1
Kelataanpa pikaisesti 1 500 vuotta eteenpäin ja siirrytään Jerusalemiin. Jeesus oli vienyt opetuslapsensa syömään, viettämään juutalaista pääsiäisillallista. Hän päätti juhla-aterian paljastamalla kaksi mysteeriä.
Teko, jonka tuolla aterialla toteutamme, on 3 matsaleivän laittaminen sivuun. Mystisesti ainoastaan

keskimmäinen niistä puolitetaan murtaen ja laitetaan erityisen pellavaliinan sisään. Kun kukaan ei katsele, pöydän päässä istuja piilottaa tämän ns. afikomanin. Miksi se murretaan ja piilotetaan? Mitä se merkitsee?

Jeesus paljasti tuon mysteerin viettäessään viimeistä kertaa juutalaista pääsiäisjuhlaa. Kerron omin sanoin: … aterian lopulla…sen jälkeen, kun Hänet oli kavallettu, Hän otti afikomanin eli piilotetun palan matsaleipää ja siunasi… Baruch Atah! Sitten Jeesus mursi matsaleivän uudelleen ja paljasti…”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän edestänne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Luukas 22: 19

Mestari paljasti afikomanin kuvastavan Häntä itseään kärsivänä Messiaana. Keskimmäinen matsaleivän pala, joka on rei’itetty, puhuu Hänen ruumiillisen olomuotonsa nöyryydestä. Kolme palaa matsaleipää laitettiin erilleen aterian alussa. Niistä on useita tulkintoja. Me valitsemme tulkinnan: Isä, Poika ja Pyhä Henki. Murrettu matsaleipä laitettiin erilleen ja kätkettiin, kunnes se, lasten etsittyä sitä, aterian loppupuolella löytyy. Järkyttyivätkö opetuslapset? He eivät ymmärtäneet ilmestyksen syvällisyyttä…vielä.

Mysteeri # 2
Sitten Jeesus otti maljan. Sen on täytynyt olla Eliaan malja! Katamme pöytään aina paikan Eliaalle ja avaamme etuoven. Eliaa juutalaiset nimittäin rakastavat. He uskovat Eliaan saapuvan ensin ja avaavan tietä Messiaan tulla. Johannes Kastaja tuli Eliaan hengessä, niin Jeesus sanoi. Tarttuessaan Eliaan maljaan Jeesus jälleen siunasi: ”Baruch Atah” ja sanoi: ”Tämä on minun vereni, liiton veri, joka vuodatetaan monien edestä.” Markus 14:24 Hän viittasi Jeremian profetiaan 31:31. ” Katso päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä teen Israelin heimon ja Juudan heimon kanssa uuden liiton.” Opetuslapset olivat hiljaa eivätkä kysyneet mitään.


Puutarha oli viininpuristamo
Kun juhla oli ohi, Jeesus ja opetuslapset vaelsivat halki Jerusalemin, joka oli ääriään myöden täynnä pyhiinvaeltajia sen ajan tunnetun maailman eri puolilta. He kulkivat hiljaa ohi Daavidin kaupungin yläpuolella olevan, varjostavan Temppelin. He ylittivät Kidroninpuron ja hiipivät Getsemaneen puutarhan upeaan hiljaisuuteen. Jeesus rukoili yksinään: ”Abba, Isä… (ota tämä malja minulta pois.) Ei kuitenkaan niin kuin minä tahdon vaan niin kuin Sinä (Atah)!” Markus 14:36 

Surmapaikka
Jeesuksen nukkuvat opetuslapset olivat vain lisäämässä sitä tuskaa, joka sai Jeesuksen hikoilemaan veripisaroita. Kavallus tapahtui pian sen jälkeen Juudaksen suudelmalla. Sitä seurasi vangitseminen, pilkkaaminen, tekaistu oikeudenkäynti, panettelu, ruoskiminen, piiskaniskut ja ehkä jopa sodomia… Israelin, maailman ja minun syntieni vuoksi. Karkeasyinen ristin poikkipuu sälytettiin revittyyn selkään, kunnes ohikulkijan täytyi tulla sitä kantamaan. Teloituspaikka sijaitsi lähellä Temppelivuorta, Damaskoksentien varressa; kuivuneen veren ja roskien hajun ympäröimä paikka. Kärpäset pörräsivät auringon paahteessa, ihmisjoukko ilkkui. Paikka ei ollut mikään vehreä kukkula jossain kaukana. Isä Jumalan silmäterä, Ihmisen Poika ristiinnaulittiin sotilaallisella tarkkuudella. Yksin ja hyljättynä Hän huusi: ”Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä tekevät.”Luukas 23:34

Mallikaava
Palataanpa Moosekseen, joka oli Siinainvuorella. Hän sai mallin ja ohjeet Ilmestysmajaa varten, jonka kaikkein pyhimmässä osassa oli Liitonarkki eli Armoistuin. Jumala opasti Moosesta: ”Tee kullasta takomalla kaksi kerubia, yksi armoistuimen kumpaankin päähän.” 2. Mooseksen kirja 25:18

Rabbit opettavat, että toisella kerubeista oli pojan kasvot, toisella taas nuoren tytön kasvot. Koko Armoistuimen kansi tuli takoa yhdestä ainoasta kultaharkosta. Kummankin kerubin siivet olivat

yläviistossa ja osoittivat kohti vastapäisen, kannen toisessa päässä olevan kerubin siipiä. Neljä levitettyä siipeä muodostivat katoksen, joka oli kymmenen kämmenenleveyttä (75-100 cm) kannen yläpuolella. (Rashi, kohta 5 b) Ainoastaan ylipappi sai kerran vuodessa, suurena sovituspäivänä, mennä sinne tunnustamaan omat syntinsä, perheensä synnit, Israelin ja koko maailman synnit; mikä merkitsi tuolloin 70 valtakuntaa.

Täyttymys
Jeesus edustaa armoistuinta, joka oli toteutettu Mooseksen näkemän mallin mukaan; se oli maasta versonutta akasiapuuta, arkki ja kerubit oli päällystetty puhtaalla kullalla; siinä yhdistyi maa taivaalliseen; täydellinen täyttymys.
Siirrytään aamuun, kolmanteen päivään Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta lukien ja seurataan Maria Magdaleenaa. ”Mutta Maria seisoi hautakammion ulkopuolella ja itki. Itkiessään hän kurkisti hautakammioon ja näki kaksi valkopukuista enkeliä istumassa siinä, missä Jeesuksen ruumis oli ollut.” …” Nainen, mitä itket?” ”… mene veljieni luo ja sano heille, että minä menen ylös minun Isäni ja teidän Isänne luo, minun Jumalani ja teidän Jumalanne luo.” Johannes 20: 11-13, 17

Pidättehän mielessä ja pohdittehan, mitä suuria meidän rakastava, armahtava Taivaallinen Isämme on tehnyt puolestamme. Rawlingsien perhe siunaa teitä ja toivoo teille kaikille syvästi merkityksellistä pääsiäistä.

Siunattu olkoon Hänen kunniansa nimi ja olkoon Hänen valtakuntansa iäti ja iankaiken!

Temppelin aikoina kansa vastasi näillä sanoilla ylipapillisen siunauksen saatuaan.

Jay & Meridel Rawlings & pojat

Meridel Rawlings PhD, Box 84156, Mevasseret Zion, 9079097, Israel.

meridel.rawlings@gmail.com           www.stillsmallvoice.tv

Top Photo by Simon Matzinger on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *