Finnish Newsletters

Pieni hiljainen ääni… juutalainen pääsiäinen 5778/2018

Shalom, Rawlingsit Israelista toivottavat siunattua pesachia / pääsiäisaikaa!

Huomaathan oikealla olevan kuvan ikivanhasta, kiveen kaiverretusta menorasta, jonka eräs ystävämme löysi hiljattain tehdyllä retkellä Jodfatiin. Tuon kylän Rooman legioonat tuhosivat vuonna 60.

Mitä ajattelet levätessäsi vuoteella? Ollessaan yksin Juudean erämaassa Daavid kirjoitti: ” … kun minä vuoteessani sinua muistan ja ajattelen sinua yön vartiohetkinä. Sillä sinä olet minun apuni… Psalmi 63: 6,7 [Englanninkielinen käännös ilmaisee hieman toisin: Sillä sinä olet ollut minun voimani, vahvuuteni, {sisuni} suom.huom.]Kun Daavid teki kysymyksiä hän odotti saavansa vastauksia. Psalmista 102 löytyy jatkuva sota Messiasta ja Hänen kuningaskuntaansa vastaan. Daavidilla oli tittelinä ‘Messias’, kuten kaikilla Israelin kuninkailla, sillä he olivat omistautuneet, antautuneet palvelemaan Kaikkivaltiasta ja heidät oli voideltu pyhällä öljyllä HERRA JUMALAN, Israelin Jumalan nimeen.

”Miksi pakanat pauhaavat [raivoavat s.h.] ja kansat turhia ajattelevat [turhia juonivat s.h.]?  Maan kuninkaat nousevat, ruhtinaat yhdessä neuvottelevat HERRAA  ja hänen voideltuansa vastaan… Hän, joka taivaassa asuu, nauraa, HERRA lausui minulle: ”Sinä olet minun poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin. Ano minulta, niin minä annan pakanakansat sinun perinnöksesi ja maan ääret sinun omiksesi.”  Psalmi 2: 1,2,4,7, 8.

Nykytilanne ei ole toisenlainen. Kerropa minulle KUKA pyytää itselleen pakanakansoja? Ihmiset välittävät yhä vähemmän muista ja muusta itsekeskeisyyden ja nujertuneisuuden lisääntyessä. Koen ajankulun nopeutuneen. Kansakunnat horjuvat vinhasti tuhon partaalla. Ihminen jatkaa päättäväisesti elämänsä ammentamista järjestelmiin, jotka ovat korruptoituneita ja toimimattomia. Pystytkö aistimaan paniikin, mekastuksen ja tukahduttavan pimeyden, joita motivoi paljas pelko? Jatkuva säpinä, taloudelliset puutteet, levoton toiminta, loputtomat ja kauheat uutiset, sodat ja verilöylyt vievät meidät tyhjäkäynnille. Voit uskoa, että Israelissa pesachin, juutalaisen pääsiäisen aika on terroristien täsmäjuhlan aikaa. Mikäpä olisi parempi aika murhata juutalaisia! Israelin puolustusvoimat partioivat 24/7. Tarkkaavaisuus on tarpeen kaikkialla: leiripaikoilla, puistoissa, rannoilla ja elokuvateattereissa. Surullista kyllä, juuri tähän ajankohtaan Gazan palestiinalaisjohto ja Hamas ovat julistaneet ‘Raivon, vihan päivän’ Israelia vastaan!

”Toivottakaa rauhaa Jerusalemille, menestykööt ne, jotka sinua rakastavat. ”… Psalmi 122:6 MIKSI käskynä? Daavid antaa meille vastauksen: ”Sillä siellä ovat tuomioistuimet, Daavidin huoneen istuimet. Psalmi 122:5 ”…jonka hartioilla on herraus…Herraus on oleva suuri ja rauha loppumaton… Jesaja: 6,7

Havahduin hiljattain vanhan sävelmän soimiseen mielessäni: ”Tulin Jeesuksen luo, olin uupunut, voimaton ja surullinen, Hänessä löysin lepopaikan, ja Hän teki minut iloiseksi!” Viesti oli mitä ilmeisimmin tarkoitettu minulle. Niinpä niin, muutos on käsillä. Johannes saarnasi: ”Tehkää  parannus, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle.” Matteus 3:2 Hän koki oman aikansa lopun eikä viesti ole muuttunut. Uusi ylivalta vielä tulee: taivaallisen kuningaskunnan valta maan päälle. ”Sillä katso: se päivä on tuleva, joka palaa kuin pätsi. Ja kaikki julkeat … heidät polttaa se päivä…. Mutta teille, jotka minun nimeäni pelkäätte, on koittava vanhurskauden aurinko ja parantuminen sen siipien alla.” Malakia 4: 1,2 ”Ja kaikki kansa  [suuri kansanjoukko s.h.] hämmästyi ja sanoi: ”Eiköhän tämä ole Daavidin poika? [Voisiko tämä olla… s.h.]Matteus 12:23

 

 

Kun nuorimmaisemme hangoitteli muodollisella pääsiäisaterialla istumista vastaan, tein perustavanlaatuisen päätöksen: ”Hänen on tajuttava mistä kyse!” Joten Jay ja minä valmistimme sederaterian, juutalaisen pääsiäisaterian piknikin muotoon. Lastasimme autoon ruokaa sekä vastaan hangoittelevan nuorison ja suuntasimme erämaahan lähelle Kuolluttamerta. Saavuttuamme siistimme sopivan paikan ja katoimme sederpöydän paperisilla ja muovisilla lautasilla ja ruokailuvälineillä. Entä pojat? He olivat tipotiessään mukanaan luonnoslehtiöt ja uimahousut. Rentouduimme lempeässä hiljaisuudessa ja riisuimme yltämme Jerusalemissa tarvittavat monet vaatekerrokset. Jay grillasi lihan ennen auringonlaskua. Kokoontuessamme ruokapöydän ääreen pojat olivat rauhallisia, kiinnostuneita ja jopa halukkaita osallistumaan. Ruusunpunainen täysikuu nousi ääneti Jordanian rosoisten vuorten ylle ja peitti erämaan hopeaiseen hohteeseen.

Esitettiin kysymys: ”Miksi tämä ilta on toisenlainen kuin kaikki muut…?” Jotkut vastauksista eivät olleet perinteisiä, kylläkin sydäntä sykähdyttäviä. Olimme yhtä ikimuistoisen aterian äärellä.  Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata, vihkisi sitä tuhon omaksi. Malakia 4:6

Tänä vuonna, turvallisuusvaroituksista johtuen, vietämme juhlaa kotona. Perjantai-iltana nisankuun 14. päivänä 5778 tai maaliskuun 30. päivänä 2018, maailman juutalaisyhteisö viettää fyysistä vapautumistaan ja sovitustaan kansana. Kristitty maailma viettää oman kalenterivuotensa surullisinta päivää, Jeesuksen ristiinnaulitsemista. Hän riippui ristillä. Kuka tahansa, joka TAHTOO, saa tulla Hänen luokseen, niin hän sanoi. ”Ja kun minut ylennetään maasta, niin minä vedän kaikki tyköni.” Johannes 12:32 Kukapa ei janoaisi ehtoja vailla olevaa rakkautta, hyväksymistä, eheyttä oman itsensä ja muiden kanssa?

 

Hiljattain Jay ja minä nautimme synagogamme raamatturyhmän kanssa toiminnantäyteisestä viikonlopusta. Teimme kiertokäynnin Galilean luoteisosiin. Oma suosikkipaikkani oli muinainen Jodfat. Vuonna 60 AD 60 000 roomalaista sotilasta kenraali Vespasianuksen johdolla tuhosi Jodfatin juutalaiskylän maan tasalle. Istuimme koskemattomilla raunioilla ja pohdiskelimme – inhimillisesti ajatellen –  hirvittävää maksettua hintaa. Myös pohjoisempana sijaitsevat Magdala ja Gamla kärsivät saman kohtalon. Niitä seurasivat Jerusalem, kuten Jeesus oli ennustanut, sekä Masada. Kuvissa piirrokset roomalaisesta armeijaleiristä ja keihäistä sekä valokuva muurinmurtojuntasta.

Juutalaisten vastarintaliikkeen komentaja Galileassa oli Joosef Bar Mattitjahu. Hän pääsi pakoon Jodfatin teurastuksesta ja hänestä tuli historioitsija Flavius Josefus, joka kirjoitti 4 kirjaa, joiden avulla voimme hahmottaa Uuden testamentinkin historian aukkoja vuosilta 0 – 100 AD. Josefuksen teksti Antiquities XV 111, 63  sisältää seuraavan hyvin kuuluisan ja kiistellyn tekstiosan:

”Tuohon aikaan eli Jeesus, viisas mies, jos häntä nyt ihmiseksi tulee kutsua. Sillä hän ylsi tekemään ihmeellisiä, poikkeuksellisia tekoja ja hän oli niiden opettaja, jotka hyväksyivät auliisti totuuden. Hän voitti puolelleen monia juutalaisia ja monia kreikkalaisia. Hän oli Messias. Kun meidän johtomiehemme tuomitsivat hänet ja Pilatus määräsi hänet ristiinnaulittavaksi, ne, jotka olivat löytäneet rakkauden häneen, eivät lakanneet rakastamasta häntä; sillä hän ilmestyi heille kolmantena päivänä jälleen elävänä, kuten jumaluuden profeetat olivat ennalta kertoneet. Tämä ja lukemattomia muita ihmeellisiä asioita oli kerrottu hänestä. Ja tämä kristittyjen heimo, joka oli nimetty hänen mukaansa, ei ole kadonnut tähänkään päivään mennessä.”

Pesachin, juutalaisen pääsiäisen aikaan kertaamme katkelman: ”Ja he ottakoot sen verta ja sivelkööt sillä molemmat pihtipielet ja overnpäällisen niisä taloissa, joissa he sitä syövät… Sillä minä kuljen sinä yönä kautta Egyptin maan ja surmaan kaikki esikoiset Egyptin maassa, sekä ihmiset että eläimet … kun minä näen veren, niin minä menen teidän ohitsenne… viettäkää sitä Herran juhlana, sukupolvesta sukupolveen… 2. Mooseksen kirja 12: 7,12,13,14

Ne, jotka valitsivat noudattaa Mooseksen antamia ohjeita, ryhtyivät toimeen ja sivelivät karitsan verta vaatimattomien kotiensa ovien pihtipieliin ja yläpalkkeihin, vaan kaikki eivät sitä tehneet. Pitkällä vaelluksella noudatetun kuuliaisuuden vuoksi Israelin kansakunta viimein syntyi ja se sai oman perustamisasiakirjansa, Kymmenen käskyä. Niinpä kristittyjen, jotka sanovat palvovansa Jeesusta, heidän tulee KUUNNELLA ja TOTELLA Hänen varoituksiaan ja kehotuksiaan. Muista, että ollessasi siunattu, olet siunattu Israelin välityksellä. Israel valittiin ja kutsuttiin vaeltamaan sinun edelläsi. Ethän milloinkaan unohda: ylpeys on tauti. Kristityt on oksastettu tähän puuhun.

Rukoukseni on: Oi, että Israel tutkisi ja erottelisi tosiasiat sepitelmistä, jotka koskevat Jeesusta. Totuus paljastukoon, palatkoon Jeesus heidän esikoisenaan ja Messiaanaan. ”Ja minä vuodatan Daavidin suvun päälle ja Jerusalemin asukasten päälle armon ja rukouksen hengen. He katsovat minuun, jonka he ovat lävistäneet. Ja he valittavat häntä…. niinkuin murehditaan katkerasti esikoista.” Sakarja 12:10 Kukaan ei voi sanoa ‘toiselle’ ihmiselle: ”En tarvitse sinua.” 1 Kor 12:21

Kristityille pyydän halukkuutta lopettaa Kirjoitusten manipuloiminen tavalla, joka erottaa Jeesuksen Hänen omasta juutalaisesta kansastaan ja Hänen kotimaastaan, Israelista. ”Älä ylpeile…” [Englanninkielisessä käännöksessä sanotaan: ‘Älä ole ylimielinen vaan pelkää.’ s.h.] Kirje roomalaisille 11:19.

Kunpa sekä juutalaiset että kristityt rukoilisivat toistensa puolesta. Me olemme kovin kiitollisia miljoonista uskovista juutalaisista ja kristityistä. Kunpa molemmat ryhmät kasvaisivat viisaudessa ja ymmärryksessä ja saisivat suosion Jumalan ja ihmisten edessä.

Hag Sameach Pesach, hyvää pääsiäisjuhlaa, shabbat shalom ja siunattua pääsiäistä! Jay and Meridel, David, Chris, Josh ja Daniel Rawlings

Meridel Rawlings, Box 84156, Mevasseret Zion, 9079097  Israel  www.stillsmallvoice.tv       meridel.rawlings@gmail.com