Finnish Newsletters

SIONIN VAIKEUKSIA

SIONIN VAIKEUKSIA

Olen varma, että alla oleva teksti kiinnostaa niitä, jotka eivät saa videopäivityksiämme.
”Katso, minä tuon heidät pohjoisesta maasta, kokoan heidät maan perimmäisiltä ääriltä. Heisson on sokeita ja rampoja ynnä raskaita ja synnyttäväisiä: suurena joukkona he palajavat tänne. Itkien he tulevat…” Jeremia 31: 8-9

Huolimatta naapureiden alituisista valheista ja jatkuvista hyökkäyksistä, paradoksaalista kylläkin, Israel ON Kaikkivaltiaan mukaan Nooan arkki juutalaisille. Heidän kotiinpaluunsa alkoi 1880-luvulla. Yksikään kansakunta ei halunnut ottaa vastaan juutalaisia. Mikäli epäilet tätä, selaa vähän taustatietoja. Kanadakin (Rawlingsien kotimaa suom.huom.) kuului ei-haluajiin. Tilanne vain pahentui II maailmansodan aikana. Köyhiä juutalaisia palasi raamatulliseen Sioniin itkien; tautien ja aliravitsemuksen heikentäminä, aivan kuten profeetat olivat nähneet ja uskollisesti kirjoittaneet. Tämä tekee Israelista aivan ainutlaatuisen! Oi, miten mielellään työskentelemmekään ja rohkaisemmekaan jokaista tapaamamme tulemaan ja ottamaan oman oikeutetun paikkansa täällä, historian kulussa…. Se on aina ollut meidän alkuperäisen kutsumme perustana oleva päämäärä. Tuo kutsu vei meidät juutalaisyhteisöihin eri puolille maailmaa.

Mutta haluaamme kohdistaa huomion nykypäivän Sioniin. Halutessamme keskittyä sisäiseen tilanteeseen Israelissa me täällä Israel Visionissa lähetämme uudelleen tuotantomme, jonka otsikko on TENTifada (sanaleikki TENT= teltta, intifada= kansannousu, suom.huom.) TELTTAnousu kesältä 2011. Tentifada liittyy termiin intifada, jota palestiinalaiset käyttävät kansannoususta. Kaikenikäiset israelilaiset protestoivat kaduilla ja toreilla, he asuivat teltoissa kertoakseen hallitukselle, että sen tulee pitää kansalaisille annetut lupaukset. Tuottivatko nämä protestit merkittävää muutosta?

Israel ei ole täydellinen maa, mutta se on Lähi-idän ainoa demokratia, ja meidän kansamme on pääosin on vakaata ja lojaalia väkeä. Kuitenkin monet nuoret ovat murtumaisillaan. Nykyisin, siis vuonna 2018, käsillä on jälleen yksi noista hetkistä.

Jokainen, joka on elänyt Israelissa voi varmentaa tosiasian, että vuokrat ja elinkustannukset ovat erittäin korkeat ja palkat matalat. Yhdysvaltoihin verrattuna maksamme 23% enemmän elinkustannusindeksiä. Samaan aikaan palkat ovat sopimattoman alhaisia… niin pieniä, että itse asiassa suuri osa yhteiskuntaa pystyy nipin-napin vuokraamaan kehnoista kehnoimman asunnon. Jopa maan tasalla olevan asunnon vuokra voi olla 1 000-1 500 dollaria kuussa.

Ajatus oman asunnon omistamisesta on nykyään sula mahdottomuus, saati sitten oman talon omistaminen. Hyvin pienen asunnon ostamiseen tarvitaan noin 1,5 – 2 miljoonaa šekeliä ( 395 000 – 527 000 euroa). Pankit eivät hevin myönnä lainaa. Sinulla tulee olla säästettynä ainakin 25 % asunnon hinnasta sekä 5 270 euron kuukausitulot. Kaiken kaikkiaan tilanne on se, että tavalliset ihmiset ansaitsevat hädin tuskin minimipalkan verran, siis 5 000 šekeliä (1 317 euroa). Israelissa täytyy ottaa huomioon myös kiinteistöverot, rakennusten ylläpito ja vakuutukset. Jatkuviin kuukausimenoihin kuuluu: sähkö, vesi, kaasu sekä puhelin ja internet. Kaikki nämä kulut pienestä asunnosta, jossa ei ole komeroita, kaappeja, kodinkoneita, usein ei edes valaisimia. Löytyy luonnollisesti hyviä löytöjä, mutta niitä on hyvin harvassa, ja monet kymmenet ihmiset tahtovat saada sellaisen. Ei siis ihme, että ihmiset ovat ‘sotajalalla’. Israel on nälkäinen maa, jossa yksi kolmesta lapsesta elää köyhyydessä. Voitko uskoa? Järkyttävää!

Jotenka… turhautuneina ja epätoivoisina ihmiset pystyttivät telttoja ja protestoivat. Tänään, lähes seitsemän vuotta myöhemmin meidän on syytä kysyä: ”Ovat asiat yhtään paremmin?” Rehellisesti puhuen, vammaisten tilanne on parantunut, ja siihen kaikki ovat tyytyväisiä. Mutta korkeat elinkustannukset, kuten useimmissa muissakin maissa, kallistuvat entisestään. Yhä useampi israelilainen tipahtavat ahdinkoon. Haluat ehkä tilata tuoreimman DVD-filmimme: ”The Heart of God at Work in the Holy Land Today.”

Jos haluat katsella filmin asuntokriisista, mene blogi- tai nettisivuillemme. Jos Sinulla on sähköpostiosoite, niin lähetäthän sen meille ja tilaathan kuukausikirjeemme sivujemme kautta: www.stillsmallvoice.tv tai www.israelvision.tv

Tentifada in Israel (2011) Part I